Kundservice 0151-123 54

Logga in

X

Allt du behöver veta om stödstrumpor

Att ta på sig stödstrumpor första gången kan vara en riktig kick. Som om du plötsligt fått en turbo. Och det är inte bara roligt, det är hälsosamt också. Men det finns många olika sorter och för att underlätta ditt köp så har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om stödstrumpor. Information som är bra att känna till helt enkelt. Allt för att dina ben och fötter ska må så bra som möjligt.

Vad är stödstrumpor?

En strumpa som är stickad så att den ger stöd åt dina ben vid användning. Stödet är som kraftigast vid vaden och är sedan avtagande upp mot knäet. Detta för hjälpa venerna att pumpa tillbaka blodet till hjärtat på bästa möjliga sätt. Det minskar risken för svullna ben.

Varför använda stödstrumpor?

När du tränar får du en skön känsla, och efter träningen hjälper stödstrumporna till att påskynda återhämtningen. Många äldre behöver också hjälp med blodcirkulationen i benen. Det kan bero på att man äter blodförtunnande medel eller ha andra medicinska orsaker. 

 

Vad är kompression?

Trycket på stödstrumporna heter kompression och mäts i mmHg (millimeter/kvicksilver). Ju högre siffra desto kraftigare tryck. Vi försöker oftast välja benämningarna lätt, medium och starkt tryck så att du enklast förstår vilket tryck det är på stödstrumporna.

Vi har även något som heter kompressionsstrumpor. De har oftast högre tryck än stödstrumpor och används mycket i förebyggande vård mot allvarligare tillstånd. Men tack vare sin kraftiga kompression är de också mycket populära som löparstrumpor.

Hur mäter jag stödstrumpor?

De flesta stödstrumpor vi har går att beställa efter skostorlek. Men om du behöver måtten hittar du det på denna sida:

Storleksguide till stödstrumpor >>Gör det ont att ha stödstrumpor?

Nej! Det kan kännas lite ovant att ha stödstrumpor på sig för första gången. För de flesta är det en väldigt behaglig upplevelse att använda stödstrumpor. Du känner dig lättare och orkar mer.

Gör det ändå ont, eller om du är öm och spänd, eller om du har värk i benet är någonting fel och då rekommenderar vi dig att besöka en vårdcentral för att söka vård.

Hur länge kan man ha stödstrumpor på sig?

Tag på strumporna redan på morgonen. Sedan kan du ha dem hela dagen. Men det ska kännas skönt, får du obehag så ta av dem. Du ska inte använda stödstrumpor när du sover, om inte läkare ordinerat annat.

Vad betyder mmhg?

Det är en måttenhet för tryck. Bokstäverna står för millimeter kvicksilver. Ju högre siffra desto starkare tryck. Stödstrumpor har ofta ett intervall, tex 18-22 mmhg, eftersom trycket är starkast vid vristen och avtar gradvis uppåt. Detta för att hjälpa kroppen trycka tillbaka blodet upp genom benen.

Hur väljer jag rätt stödstrumpor?

De allra flesta av våra kunder som köper stödstrumpor väljer antingen Gus-stödstrumpa 40 den, roliga stödstrumpor eller stödstrumpor bambu. Dessa strumpor säljer väldigt mycket år efter år och vi kan därför erbjuda dem till riktigt bra priser. Klicka på respektive stödstrumpa för att komma direkt till beställningssidan. För den som letar efter nedsatta priser rekommenderar vi stödstrumpor rea

Varför ska jag ha stödstrumpor när jag flyger?

Det korta svaret: För att undvika blodproppar i benen. Det långa svaret: När du reser längre sträckor sitter du still i långa perioder vilket gör att du får en sämre blodcirkulation. Detta syns och känns ofta väldigt tydligt på att fötterna och benen svullnar. Blodet kan då samlas i benen och om det levrar sig är risken stor för en blodpropp i benet.

Det är alltså viktigt att ha stödstrumpor vid alla längre resor eller när du ska sitta still en längre tid. Men i flygplan är risken för blodpropp extra stor. Kabinluften är ofta torr vilket gör du förlorar vätska och då levrar sig blodet lättare. Du sitter dessutom trångt och rör nästan ingenting på dig under flera timmar.

En jätteskön strumpa till flygresan är Soft stödstrumpa, som finns för både dam och herr. Klicka här.

Soft stödstrumpa
Soft stödstrumpa

Stödstrumpor gravid

Det finns en hel del som förändras i kroppen när man blir gravid. Ett par stödstrumpor förebygger flera komplikationer. Idag finns det dessutom snygga alternativ som ser ut precis som vanliga strumpor eller strumpbyxor även för gravida.

Varför fungerar stödstrumpor om jag ofta blir yr när jag reser mig upp?

Plötslig och övergående yrsel när man reser sig upp beror på att kroppen inte hinner justera blodtrycket. Det i sin tur kan bero på flera orsaker, men är oftast ofarligt. Stöd– och kompressionsstrumpor är ett bra hjälpmedel för att reglera kroppens funktioner och förhindra oönskad yrsel.


Läst färdigt? Till stödstrumporna »