Kundservice 0151-123 54

Logga in

X
Tvättråd

Här hittar du instruktioner och tvättråd för strumpor, stödstrumpor, kalsonger, trosor, BH och övriga underkläder.


3 enkla tips på hur du gör för att få dina strumpor att hålla längre:

Tvätta strumpor

 • Byt strumpor varje dag.
  Det är viktigt att tvätta strumpor regelbundet och byta ut dem varje dag av flera anledningar. Strumpor utsätts dagligen för svett, smuts och bakterier som kan orsaka dålig lukt och infektioner. Genom att tvätta strumporna regelbundet kan du bli av med dessa orenheter och förhindra att bakterier och smuts byggs upp i dina strumpor.

  Användning av samma par strumpor flera dagar i rad kan dessutom göra att fibrerna i strumporna töjs ut och förlorar sin ursprungliga form och elasticitet. Detta kan göra att strumporna inte sitter lika bra på fötterna och inte ger samma stöd och komfort som de gjorde när de var nya. Genom att byta ut dina strumpor varje dag kan du förlänga livslängden på dina strumpor och säkerställa att de fortfarande ger stöd och komfort till dina fötter.

 • Tvätta ullstrumpor ut och in för att undvika noppighet
  Enkelt och smart för dina favoritstrumpor. Att tvätta ullstrumpor ut och in kan hjälpa till att undvika noppighet och att ullfibrerna nöts ut i onödan. Ullfibrer är mjuka och känsliga, vilket innebär att de lätt kan bli skadade eller noppiga när de utsätts för friktion och slitage under tvättprocessen. Genom att tvätta ullstrumporna ut och in minskar du risken för att fibrerna gnuggas mot varandra eller mot andra kläder och därmed minskar risken för noppighet. Detta hjälper också till att bevara ullen mjuk och förlänga livslängden på dina ullstrumpor.

 • Följ tvättråden
  Det finns vissa typer av strumpor som behöver sträckas efter tvätt för att bevara sin form och passform. Detta inkluderar särskilt åtsittande strumpor som stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Dessa typer av strumpor är utformade för att ge extra stöd och kompression till benen och fötterna, och att sträcka ut dem efter tvätt kan hjälpa till att bevara deras elasticitet och stödjande egenskaper. Glöm inte att se de specifika tvättråden för just dina strumpor


Tvätta vita strumpor

 1. Tvätta aldrig vita strumpor med färgade eftersom missfärgning sker väldigt lätt.
 2. Om strumporna är alldeles för smutsiga – testa att blöta ner dem med varmt vatten och citron, samt en droppe tvättmedel. Låt vila några timmar och tvätta sedan som vanligt.
 3. De flesta vita strumpor tål att tvättas i 60°, men läs gärna tvättråden först.

Tvättråd underkläder

 • Handtvätta underkläder är nästan ett hantverk. Som tur är klarar de flesta plagg idag av att köras i 60° i en tvättmaskin. 
 • Underkläder bör tvättas rätt sätt precis som andra plagg.
 • Har du problem med huden när du tvättar dina underkläder kan det vara bra att använda ett mildare tvättmedel som till exempel via color sensitive flytande.
 • Tvätt i 90 grader är utmärkt för vita underkläder. Där går det även bra att använda tvättmedel som innhåller blekmedel. Andra underkläder bör du kolla upp vad deras symbol betyder.
 • För bästa resultat ska olika tvättsymboler följas på rätt sätt.
 • När du ska tvätta bh ar rekommenderar vi alltid att använda tvättpåse.

Kalsonger tvätt

Precis som alla andra underkläder behöver även kalsonger åka runt i tvättmaskinen efter användning. Hur hög temperatur som behövs står ofta i tvättinstruktionen tillsammans med andra symboler. För vita kalsonger är det en bra idé att använda tvättmedel som innehåller blekmedel. 

Guide: Hur man tvättar och underhåller BH:ar

Att ta hand om och tvätta BH:ar på rätt sätt är viktigt för att bibehålla deras form, komfort och livslängd. I vår utförliga guide lär vi dig hur du tvättar och underhåller dina BH:ar på bästa möjliga sätt, oavsett vilken typ av BH det handlar om. Guiden täcker handtvätt, maskintvätt, torkning och underhåll, fläckborttagning samt vanliga misstag och hur man undviker dem.

Läs vår fullständiga guide för att tvätta och underhålla BH:ar här.Allmänna skötsel & tvättråd för alla våra produkter

Byt strumpor varje dag. Fibrerna töjs ut varje gång produkten används.
Vid tvätt dras de ihop igen

Använd inte sköljmedel till lycraprodukter(stödstrumpor t.ex.)

Nya plagg ska helst tvättas separat första gången

Tvätta strumpor efter varje användningstillfälle

Undvik torktumling

Håll rätt temperatur. Färg kan fälla vid t.ex. 40° men vara hållfast vid 60°

Använd ulltvättmedel till ullprodukter

Tvätta ullplagg med avigsidan utåt för att undvika noppighet

Blanda aldrig ljusa och mörka plagg

 Tvättpåse rekommenderas alltid för att skona både textil och tvättmaskinFör dig som inte gillar att tvätta så ofta rekommenderar vi storpack.
Att spara ihop till fyllda tvättmaskiner är dessutom bra för både miljön och din ekonomi.

Tabell som beskriver generella tvätt- och torkråd för strumpor i olika material:

Material Tvättråd Torkråd
Bomull Tvätta i varmt vatten (40-60°C) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Ull Tvätta i kallt vatten (max 30°C) med ulltvättmedel. Pressa försiktigt ur överflödigt vatten. Undvik torktumlare. Torka plant på en handduk i rumstemperatur och undvik direkt solljus eller höga värme källor.
Nylon Tvätta i kallt eller varmt vatten (beroende på strumporna) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Polyester Tvätta i kallt eller varmt vatten (beroende på strumporna) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Silke Tvätta försiktigt för hand i kallt vatten med mild tvål eller silkesrengöringsmedel. Undvik blekning och sköljmedel. Torka plant på en handduk i rumstemperatur och undvik direkt solljus eller höga värme källor.
Bambu Tvätta i varmt vatten (40-60°C) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Akryl Tvätta i kallt eller varmt vatten (beroende på strumporna) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Merinoull Tvätta i kallt vatten (max 30°C) med ulltvättmedel. Pressa försiktigt ur överflödigt vatten. Undvik torktumlare. Torka plant på en handduk i rumstemperatur och undvik direkt solljus eller höga värme källor.
Kammad bomull Tvätta i varmt vatten (40-60°C) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.
Coolmax Tvätta i varmt vatten (40-60°C) med liknande färger. Undvik blekning och sköljmedel. Torktumla vid låg värme eller lufttorka.

Vi rekommenderar att du följer dessa tvätt- och torkråd när du tvättar dina strumpor i olika material för att förlänga deras livslängd och behålla deras mjukhet och form. Observera att dessa instruktioner är generella och kan variera beroende på tillverkaren och specifika tvättråd som anges på etiketten på strumporna. Det är alltid viktigt att följa tillverkarens tvättråd för att säkerställa att dina strumpor håller sig i gott skick.
För att behålla strumpor och underkläder så fräscha som möjilgt är det bra att förvara dem ordentligt. 

Typ av underkläder Förvaringsråd
Bomullsstrumpor Förvara dem i en låda eller en strumppåse för att undvika att de förlorar sin form.
Ullstrumpor Förvara dem i en luftig och torr miljö, helst på en plats där det inte finns direkt solljus eller fuktighet.
Stödstrumpor Förvara dem rullade eller hopvikta i en låda eller en strumppåse.
Kompressionsstrumpor Förvara dem rullade eller hopvikta i en låda eller en strumppåse.
Nylonstrumpor Förvara dem i en låda eller en strumppåse.
Sportstrumpor Förvara dem rullade eller hopvikta i en låda eller en strumppåse.
Kompresionssockor Förvara dem rullade eller hopvikta i en låda eller en strumppåse.
Trosor Förvara dem i en låda eller en underklädeslåda för att undvika att de förlorar sin form.
Kalsonger Förvara dem i en låda eller en kalsonglåda för att undvika att de förlorar sin form.
Strumpbyxor Förvara dem i en låda eller en strumpbyxhållare för att undvika att de nöts ut eller skadas.
Body Förvara dem i en låda eller på en galge för att undvika att de förlorar sin form eller blir nötta.
Korsett Förvara dem hängande på en galge eller i en korsettväska för att undvika att de förlorar sin form.
Baddräkt Förvara dem hängande på en galge eller i en baddräktsväska för att undvika att de förlorar sin form eller blir nötta.
Nattlinne Förvara dem hängande på en galge eller i en låda för att undvika att de blir nötta eller förlorar sin form.

En generell rekommendation är att undvika att förvara strumpor och underkläder tillsammans med grova eller hårda material som kan skada eller nöta ner dem, till exempel jeans med metallnitar eller kläder med dragkedjor. Det är också viktigt att undvika att förvara dem tillsammans med kläder som kan färga av sig, till exempel nya jeans eller färgglada tröjor. Detta kan leda till fläckar och missfärgningar på strumpor och underkläder.