Svart te med bergamott, en olja med en god doft och lite lite bitter smak. Klassisk i teblandningar. Används bl a även i likörer, parfym och snus.
Namnet Earl grey härstammar från Charles grey som 1830 var brittisk premiärminister. När en av hans handelsdelegationer gjorde affärer i Asien ska de ha räddat livet på sonen till en högt uppsatt ämbetsman. Till tack fick de med sig bergamott-te. I England gjorde teet succe och började produceras i större skala.
Vikt
100 gram
Gör ditt te ännu godare
Svart te går utmärkt ihop med mjölkchoklad och mjölkchokladbaserade efterrätter. Gillar du mjölk och socker i ditt te är det ännu bättre. Då lyfter smakerna varandra ännu mer.
Earl grey går extra bra ihop med både bakverk och choklad. Så varför inte testa att förgylla din helgmorgon med en snabbt bakad kaka fylld med mjölkchoklad.
Ingredienser
1 sats färdig smördeg. Ca 20 x 25 cm
1 st 100 gram mjölkchokladkaka
lite finhackade nötter (om du tycker det är gott)
2 teskedar socker
Topping
1 ägg
1 msk vatten
2-3 matskedar florsocker
Instruktioner
- Rulla ut smördegen, lägg den hela chokladkakan i mitten (sprinkla med nötter om du vill ha det), lämna någon cm tom längst upp och ner. Vik degen över chokladen där.
- Nu ska du ha en bit deg på varje sida. Skär ca 1 cm breda remsor på båda sidor, och vik det över chokladen i ett fint flätmönster.
- Gör färdigt hela flätmönstret av smördegen genom att korsa remsorna. Lägg hela bakverket på ett bakplåtspapper och stoppa in i kylskåpet i 20 minuter
- Värm ugnen till 180°
- Ta ut från kylen och pensla med ägg som du mixat med vatten. Strö över sockret.
- Baka i ugnen ca 20-30 minuter. Den ska vara gyllenbrun och ha puffat upp sig.